woensdag 6 februari 2013

HET VOORPROGRAMMA
Gisteravond was de aftrap van Het Voorprogramma, een nieuw programma voorafgaand aan een aantal theaterconcerten. Voor ons zijn dit soort ‘extra’s’ altijd spannend. Lukt het om de organisatie op tijd rond te krijgen? Wordt het zo goed als wij voor ogen hebben? En niet op de laatste plaats: hebben de bezoekers er net zo'n zin in als wij? 

Op ons verzoek kiezen de artiesten zelf iemand die hun voorprogramma komt verzorgen. Het gaat hierbij niet om een ander muziekprogramma zoals we dat kennen van de grote popconcerten maar om een bijzondere warming up, die iets extra's meegeeft aan het optreden. Het theaterconcert gisteren werd gegeven door de 3JS. Eén van de J’s, Jan Dulles, mailde mij dat ze heel graag Leo Blokhuis in hun voorprogramma zouden zien. Een uitdaging: op korte termijn Leo Blokhuis regelen, lukt vast alleen DWDD... Maar nog geen 10 minuten later had ik de agent van Leo Blokhuis aan de telefoon, die het idee erg leuk vond. En nog een dag later vond ik een mailtje in mijn inbox: 'Ik heb Leo gesproken terwijl hij op het vliegveld stond en hij wil het erg graag doen.’ Snel geregeld dus! Maar dat de organisatie soms tot op de laatste dag doorgaat, bleek gisteren wel. Terwijl ik op mijn vrije dag heerlijk in bad lag, belde mijn collega me op. De krant had melding gemaakt van Het Voorprogramma, maar alle kaartjes waren al vergeven. Wat te doen? Gelukkig konden we Leo verplaatsen naar een grotere zaal. Die uiteindelijk ook bijna vol is gekomen of zoals Leo grapte: 'Ik dacht dat ik voor een select gezelschap zou spreken. Maar ach…jullie zijn evengoed ook heel select!' Ik ben heel blij dat we iedereen een plekje hebben kunnen geven, want wat was Leo goed en wat sloot het mooi aan op de 3JS! 

Het volgende voorprogramma dat op stapel staat, is wederom veelbelovend. Op 9 maart brengt zanger en gitarist Fernando Lameirinhas een muzikale ode aan Portugals belangrijkste dichter: Fernando Pessoa. Voorafgaand aan deze voorstelling staat dr. Michaël Stoker in Het Voorprogramma. Hij promoveerde in 2009 aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek over Fernando Pessoa en belicht in dit voorprogramma het leven en werk van de grootste Portugese dichter. Volgens mij weer een voorprogramma om naar uit te kijken!

Marieke van Duin, medewerker educatie

vrijdag 1 februari 2013

UNIEKE GEBEURTENISSEN IN DE KERK
Vanaf 2011 is de Grote Kerk Alkmaar onderdeel van Theater De Vest. Voor de bezoekers van de Kerk was de verandering waarschijnlijk niet echt te merken, maar achter de schermen is er behoorlijk wat gewijzigd. Op onze afdeling programmering & marketing bijvoorbeeld, zijn de taken aardig verruimd. We mogen in gesprek met stadsorganist Pieter van Dijk en leren van hem van alles over de beroemde instrumenten, werken samen met de enthousiaste vrijwilligers van de Grote Kerk en weten ook opeens alles over ‘whisky’! 

Het Whisky Festival beleeft dit jaar alweer zijn derde editie. Op 15 en 16 februari kunnen whisky liefhebbers opnieuw genieten van proeverijen, workshops en ook van heerlijke Schotse gerechten die restaurant Hielander, waarnaar het Whisky Festival vernoemd is, klaar komt maken. Op de website www.hielanderwhiskyfestival.nl vindt u nog veel meer nieuws en weetjes over het festival. 

Alle bijzondere beurzen en concerten die in de kerk plaatsvinden verdienden natuurlijk ook een mooi online platform. De website van de Grote Kerk was behoorlijk verouderd en omdat we bij Theater De Vest al bezig waren met een groot project voor de theaterwebsite leek het ons goed om gelijk www.grotekerkalkmaar.nl aan te pakken. En sinds een paar weken staat de nieuwe website online. Op de site is uitgebreide informatie over de kerk te vinden en zijn alle events direct te boeken. Dus neem eens een kijkje en verwonder je, net als wij, over de unieke gebeurtenissen in de Grote Kerk Alkmaar!

Elianne en Marjolein, afdeling programmering & marketing